hits

BAKKEN-KNAPPENE

Bakken Heimindustri var på 1930 tallet en stor bedrift på Vegårshei som lagde tinnknapper i tusentall for datidens grossister. Det var mange i arbeid for å få laget disse, for det var og er en tidkrevende prosess for hver enkelt knapp. Mange har sikkert - uten at de vet det -  gamle knapper i kofter som stammer fra Bakken. Lars lager fortsatt knapper etter gamle tradisjoner hjemme på gården.

Her er knappene som i dag lages på Bakken.

- Venstre rekke:  Elgknappen, Elg i solnedgang, Fred, Ragnhild, Harald og Astrid

- Høyre rekke: Stjerneknappen, også kalt Hommelsgårdsknapp.. Den er i 4 ulike størrelser, og den siste heter H-mønster.

Slik lages knappen... Tinn smeltes og fylles oppi formen.. Formen deles, knappen tas ut og pusses. Så hver enkelt knapp blir nøye sjekket og pusset før den selges.

Slik ser formene ut, og de er originale fra starten i 1930 årene..

Det ligger mye historikk i disse knappene.. For eksempel den som heter fred. Da de som støpte knapper fikk høre på radioen at nå var det blitt fred i Norge, så laget de en form til fred knappen samme dag med 7-5-1945. Da de så fikk vite dagen etter at freden var 8/5, så var det så mye jobb med å lage ny form at de bare lot det stå 7-5-1945 :)

 

Ønsker du å bestille knapper, så ta kontakt med Lars Bakken. De koster 20,- pr. stk.

De kan leveres i blank eller oksydert..

PS! Det er rimelig... se hva knapper koster i butikker.. plastknapper koster mer....

Med så mye historikk som det er i disse, så er de ett MUST at disse skal stå i Vegårsheikofta. Hvilken modell er opp til hver å en... Jeg valgte elgknappen til min modell..

Ønsker du mønster til denne kofta, gå inn på https://www.strikkoteket.no/min-butikk/httpbonningen-blogg-no/

Besøk gjerne BONNNGEN på FB  https://www.facebook.com/bonningen/

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

BONNINGEN - NØKKELEN TIL AVKOBLING

BONNINGEN - NØKKELEN TIL AVKOBLING

48, Vegårshei

Bonningen er ett lokalt uttrykk for strikketøy i kommunen hvor jeg kommer fra. Min mor lærte meg strikkekunsten da jeg var 7 år. Hun visste hvilken nytte og glede det ville gi meg i livet.. Jeg lærte strikkekunsten videre til min datter, så gleden går i arv. Med denne bloggen ønsker jeg å inspirere andre til å finne nøkkelen til avkobling - gjennom bonningen. Følg også BONNINGEN på FB

Kategorier

Arkiv